5 faza izrade web sajta

5 faza izrade web sajta

Postoji nekoliko različitih modela i faza u kreiranju web sajta, ali se uglavnom sastoje od sledećih pet faza:

Planiranje i analiza: U ovoj fazi cilj je definisanje svrhe i ciljeva web sajta, kao i razumevanje ciljne publike. Takođe se vrši analiza konkurencije i tržišta, utvrđuje se funkcionalnost i sadržaj sajta, kao i dizajn. Ova faza može uključivati kreiranje žičanog okvira (konceptualnog prikaza sajta) i informacione arhitekture.

1. Dizajn: U ovoj fazi se razvija vizuelni izgled i osećaj sajta. Ovo može uključivati kreiranje skica, maketa i prototipova. Dizajn takođe treba da bude usklađen sa brendom i ciljnom publikom.

2. Razvoj: Ova faza uključuje kreiranje i kodiranje stvarne veb stranice. Razvijaju se front-end, back-end i baza podataka (ako je potrebno). Kvalitetan programski kod i dobre performanse su osnova dobrog web sajta.

3. Testiranje: U ovoj fazi se proveravaju sve funkcije, linkovi, obrasci, kao i efikasnost i bezbednost web sajta. Brzina učitavanja sajta se takođe proverava i svi problemi se rešavaju.

5. Održavanje: Nakon pokretanja sajta, važno je održavati i ažurirati sadržaj, kao i pratiti statistiku posećenosti sajta. Neophodno je prilagoditi sadržaj i funkcije veb stranice prema povratnim informacijama korisnika.

Dizajn web sajta uvek treba da se radi imajući na umu vašu ciljnu publiku, a ne vaše lične preferencije. Boje imaju značenje. Profesionalni dizajneri razumeju psihologiju boja i korišćenje belog prostora za najbolje projektovanje slike koju vaša publika želi da vidi. (Na primer, pokušajte da ne koristite crvenu boju na finansijskim stranicama.) Razumevanje proizvoda/usluga/informacija koje vaša ciljna publika traži je od najveće važnosti za dizajniranje i održavanje efikasne veb stranice.

Kada pokrenete veb lokaciju, možda ćete morati da nagađate šta vaša ciljna publika želi. Nakon toga, alati kao što su softver za statistiku veb lokacija i izveštaji o pretrazi veb lokacija vam govore tačno šta vaši posetioci traže. Sadržaj i marketinške strategije se zatim mogu prilagoditi u skladu sa tim.

Vaša ciljna publika je ta koja će na kraju odrediti uspeh ili neuspeh vašeg web sajta.

 

Tagovi: web sajt
Copyright © 2024, Animat Studio. Developed by Animat studio.